“Je kunt er veel van je eigen creativiteit en wensen in kwijt”

25 oktober '23

Eva (31) en Niels (33) hebben een nieuwbouwwoning in De Tuinen in Best gekocht waar ze over niet al te lange tijd de sleutel van ontvangen. Spannend, hun eerste koophuis samen! Ze vertellen over de keuze voor een nieuwbouwhuis en wat erbij komt kijken. En zijn natuurlijk ook heel benieuwd naar leuke buren. Ben jij dat misschien?

Tijd voor een volgende stap

Inmiddels wonen Eva en Niels bijna 2 jaar samen in een huurhuis in Eindhoven met hun eenjarige zoontje en is het tijd voor de volgende stap. “Mijn man komt uit de regio Eindhoven waar ik zelf tijdens mijn studententijd ook een tijd heb gewoond, dus de stad kende ik al wel. Zelf kom ik uit de regio Breda waar we ook een tijdje woonden, maar vanwege zijn werk als medisch specialist in het ziekenhuis in Weert en mijn werk als gedragskundige bij een gehandicaptenorganisatie hebben we besloten om in Eindhoven te gaan wonen. De familie en vrienden van mijn man wonen hier in de buurt, dus daardoor was de stap minder groot om van Breda naar Eindhoven te verhuizen”, vertelt Eva. “Dit was hét moment voor ons om te kopen en een volgende stap te zetten. De markt wisselt natuurlijk continu en we wilden er niet langer meer mee wachten.”

image alt

Basisschool in wijk was pre

“We wilden het liefst in de regio Eindhoven blijven wonen vanwege werk en omdat het een fijne uitvalsbasis is. Daarom hebben we vooral in de omgeving gekeken naar het aanbod van woonhuizen, voornamelijk in Son en Breugel, Eindhoven en Best. Best kende ik al een beetje qua grootte en hoe het eruitziet, omdat ik daar tijdens mijn studententijd een baantje heb gehad. Het is dicht bij Eindhoven en qua snelwegen ligt het heel gunstig om familie en vrienden te bezoeken. Zo zijn we bij nieuwbouwproject de Tuinen in Best uitgekomen. We hebben niet specifiek voor de Tuinen gekozen, maar wel heel bewust voor een nieuwbouwwijk. Nieuwbouwhuizen spraken ons aan en het was voor ons een pre dat er een basisschool in de wijk komt met zicht op de toekomst. En die komt er! Ook de groene omgeving sprak ons enorm aan. Dat je niet helemaal in de dorpskern woont, maar een beetje aan de rand van het dorp. Als je wil zit je zo in de drukte, maar niet continu. Dat vinden we heel fijn. Én als je de wijk uit fietst dan fiets je zo de polder in om even lekker uit te waaien, heerlijk!”

Voordelen van nieuwbouw

Eva en Niels hebben bewust gekozen voor een nieuwbouwwoning en zijn heel blij met hun keuze. “Het is zo fijn dat het huis nu van ons is en dat we het volledig naar eigen wens kunnen inrichten. Dat is met een nieuwbouwproject heel fijn. Het stukje duurzaamheid spreekt ons ook enorm aan. De nul-op-de-meterwoning, warmtepomp, zonnepanelen én de woning is gasloos. Momenteel hebben we ook zonnepanelen en daar zijn we heel blij mee met het oog op de toekomst. Het klimaat gaat er anders uitzien en we proberen daar heel bewust mee bezig te zijn.”

image alt

Samen om de tekentafel

Er moeten bij een nieuwbouwwoning wel veel keuzes gemaakt worden van tevoren, zodat je de woning ook echt naar eigen smaak inricht. “We vonden het heel leuk om te doen, maar er komt wel veel bij kijken. Er gaat best wat tijd overheen voordat er eindelijk een tekening ligt waar je tevreden mee bent. Maar het is zo leuk om samen met elkaar om de tekentafel te zitten en je eigen wensen kenbaar te maken en aan te geven wat jij fijn vindt. We hebben gekozen voor een uitbouw en voor openslaande deuren naar de tuin. De badkamer hebben we samen met de leverancier helemaal naar eigen wens ingericht dus die is ook anders dan wat er in de basis wordt aangeboden. Ook zijn we al bezig met het interieur. Het is fijn om al op tijd na te denken over hoe de woonkamer eruit gaat zien en wat we doen met de vloer. Straks gaat alles in een stroomversnelling weet ik van andere mensen die een nieuwbouwhuis hebben gekocht. Voor je het weet ben je een half jaar verder en moet er bij de oplevering nog van alles besteld worden. Dan je zit te wachten op je vloer, terwijl je al kan verhuizen. Het leek ons handig om er nu al mee te starten!”

Financiële plaatje

“In de afgelopen maanden nadat we de koopovereenkomst hebben getekend zijn we vooral bezig geweest om het financiële plaatje goed in beeld te krijgen. Zeker omdat we nu met een huurhuis zitten en dubbele lasten. We hebben daar veel tijd in gestopt. Hoe het zit met de hypotheek, wat we allemaal kunnen doen in het nieuwe huis en we hebben alle uitgavenposten op een rij gezet. We hebben er een Excelsheet aan gewijd om tijdens het proces goed in kaart te brengen wat we al geregeld en betaald hebben. Daar hebben we nu een definitief kostenplaatje van. Ook hebben we tijdens een introductiebijeenkomst van de sanitair-leverancier al wat toekomstige buren uit de straat ontmoet. Er is een avond georganiseerd zodat we het sanitair konden zien en alle mogelijkheden konden bespreken. Dat was erg fijn.”

Tips voor andere kopers

Eva en Niels hebben genoeg tips voor je als je overweegt een nieuwbouwwoning te kopen. “Lees je goed in en vraag desnoods wat extra informatie op als dat mogelijk is. Wij hebben bijvoorbeeld de bouwtekeningen opgevraagd, zodat we zelf wat konden opmeten. Dat heeft ons heel erg geholpen om bepaalde keuzes te maken. Laat je ook goed informeren over de bouw van het project. Als je meer zekerheid wil, kies dan een project uit waarbij al zeker is dat de bouw gaat starten. Zeker in deze tijd dat huizen duur zijn en de hypotheekrente oploopt. Toen wij in april ondertekenden was het nog niet zeker of de bouw ging starten en dan ben je toch wel voorzichtiger. Zekerheid kan dan wel heel fijn zijn.”

Wijk met gelijkgestemden

“We kijken heel erg uit naar een wijk met gelijkgestemden, jonge gezinnen of mensen die bewust voor een nieuwbouwhuis kiezen. En dat we straks een mooie basis hebben waar ons zoontje kan opgroeien en dat hij nieuwe vriendschappen sluit. Ook hopen we dat Aarlesche Erven, waar de Tuinen onderdeel van is,  een wijk is waar veel gaat gebeuren. Hopelijk komt er een stukje saamhorigheid. Dat je met elkaar ervoor zorgt dat de wijk gezellig blijft. Het hele proces van het kopen van een nieuwbouwhuis vind ik heel erg leuk. Het is een intensief proces, maar je kunt er veel van je eigen creativiteit en wensen in kwijt. Dat vind ik het leukst aan een nieuwbouwproject!”

Ben jij of ken jij onze nieuwe buren?

Heb je interesse om in De Tuinen in Best te komen wonen? Dat kan! Er zijn nog een aantal woningen beschikbaar. Bekijk direct het woningaanbod en vraag een optie aan.

Beschikbare woningen De Tuinen bekijken
Een vraag? We helpen je graag verder
Wonen in De Tuinen? Bekijk het woningaanbod