Extra leenruimte bij een nul-op-de-meterwoning

19 januari '23

Wist je dat je extra kunt lenen als je een energiezuinige nieuwbouwwoning koopt? Naast goed voor het milieu én jouw wooncomfort, is een zogeheten nul-op-de-meterwoning dus ook fijn voor je portemonnee. Of je nu je maandlasten laag wilt houden of die extra leencapaciteit wel goed kunt gebruiken; een duurzame woning is altijd een goede keus.

Lagere maandlasten

Als je een zogeheten nul-op-de-meterwoning koopt, dan betaal je (bijna) niets aan energiekosten (prijspeil 2022). Dat komt omdat de woning meer energie opwekt – bijvoorbeeld met zonnepanelen - dan dat er door een gemiddeld gezin wordt verbruikt. Je houdt dus maandelijks meer geld over om te kunnen besteden aan je hypotheek. Om die reden kun je dus ook meer lenen bij de bank. Let op: het kan zijn dat geldverstrekkers aanvullende eisen hebben ten aanzien van de extra leencapaciteit. Vergeet niet om hiernaar te informeren.

Een fijn (hypotheek)voordeel!

Voor een energiezuinige nieuwbouwwoning kun je in sommige gevallen een hogere hypotheek krijgen dan voor een niet duurzame woning. Bij de meeste hypotheekverstrekkers krijg je namelijk flink wat extra leenruimte. Zo heeft de Rabobank bijvoorbeeld de Rabo Groenhypotheek voor een duurzame woning. Ook zijn er vanuit de overheid regels vastgesteld waardoor je een hogere hypotheek kunt afsluiten als je een energiezuinige woning koopt. Bij een nul-op-de-meterwoning kun je onder bepaalde voorwaarden tot € 25.000 extra lenen. Hoeveel extra leencapaciteit je kunt krijgen hangt mede af van het energielabel van jouw nieuwbouwwoning of -appartement. Vraag de hypotheekverstrekker van jouw keuze naar de voorwaarden van een hypotheek voor een duurzame woning.

Wat speelt er? Het laatste nieuws
Wonen in de Tuinen? Bekijk het woningaanbod