Financiële voordelen nieuwbouwwoning

9 april '24

Kies je voor nieuwbouw? Dan brengt dat flink wat financiële voordelen met zich mee! Zo kom je bij de aankoop van een energiezuinige nieuwbouwwoning in aanmerking voor extra leenruimte én krijg je bij diverse hypotheekverstrekkers korting op je hypotheek. Welke financiële voordelen er precies zijn? Wij zetten het voor je op een rij.

Extra leenruimte op basis van energielabel

Vanaf 2024 weegt het energielabel mee in jouw hypotheekaanvraag. Zo krijg je namelijk extra leenruimte wanneer je een energiezuinige nieuwbouwwoning koopt. Omdat de nieuwe woning minder energie verbruikt voor verwarming én mogelijk meer energie opwekt, betaal je minder geld aan energiekosten. Daardoor blijft er bij een woning met een hoog energielabel maandelijks meer geld over om te besteden aan je hypotheek. Zo mag je € 30.000 extra lenen voor de aankoop van een energiezuinige (nieuwbouw)woning met energielabel A+++. Dit loopt op tot wel € 50.000 bij een woning met energielabel A++++.

De woningen in de Tuinen hebben het beste energielabel: A++++.

Meer informatie
image alt

Korting op je hypotheekrente

Daarnaast is het mogelijk om bij verschillende hypotheekverstrekkers gebruik te maken van een duurzaamheidskorting. Dit betekent dat je als koper een bepaald percentage korting krijgt op je hypotheekrente. Om in aanmerking te komen moet je een nieuwbouwwoning kopen met een energielabel van A óf hoger. Met een duurzaamheidskorting van bijvoorbeeld Rabobank, profiteer je direct van lagere maandlasten. Heb je toevallig ook een betaalrekening bij Rabobank? Dan krijg je nog eens extra betaalpakketkorting op je hypotheekrente.

Meer informatie

Extra korting rentepercentage bij Groenhypotheek

Krijgt de nieuwbouwwoning die jij op het oog hebt een Groenverklaring? Dan krijg je extra korting op je hypotheekrente, bijvoorbeeld met de Groenhypotheek van Rabobank. Om een Groenverklaring te krijgen moet de woning voldoen aan een aantal voorwaarden, namelijk: de nieuwbouwwoning moet zeer energiezuinig zijn (de BENG 2-waarde moet 0 of lager zijn) en voor de bouw moet 100% duurzaam hout gebruikt worden. Check dus bij jouw hypotheekverstrekker of je hiervoor ook in aanmerking komt!

Meer informatie

Informeer bij je hypotheekverstrekker

Wil jij exact weten waar jij als koper van een nieuwbouwwoning voor in aanmerking komt? Neem dan contact op met de hypotheekverstrekker. De erkende nieuwbouwadviseurs van Rabobank denken met jou mee en kijken verder dan enkel de hypotheek. Uiteindelijk is iedere situatie anders en moet niet alleen de woning, maar ook het hypotheekadvies bij jou aansluiten. Lees hier meer over nieuwbouw bij Rabobank.

Wat speelt er? Het laatste nieuws
Ook hier wonen? Bekijk het woningaanbod